Kraljevsko goveđe pečenje
By: Kuhaj.hr
Ljutkasti umak od hrena obogatit će okus ovog sočnog nedjeljnog pečenja.
Serviranja
6
Vrijeme pripreme
115 minuta
Tip jela
Glavno jelo
Sastojci
- 3 žlice maslinovog ulja
- 900 g krumpira, oguliti i izrezati
- 6 komada mrkve, očistiti i narezati
- 6 pastrnjaka, izrezati na četvrtine
- 2 luka, očistiti i izrezati na četvrtine
- 1 čajna žličica suhog mažurana
- 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
- 1,1 kg srednjeg dijela goveđeg buta, bez masnoće
- nekoliko listova potočarke za ukras
- Sastojci za umak
- 150 ml kiselog vrhnja
- 4 čajne žličice sitno ribanog svježeg hrena ili hrena iz bočice
- 1 žlica bijele kvasine
- 1/4 čajne žličice šećera
- 1/4 čajne žličice soli
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Zagrijte pećnicu na 220°C te u njoj zagrijavajte veći lim za pečenje s uljem 30-tak sekundi. U lim stavite luk, mrkvu, krumpir i pastrnjak, pospite s malo mažurana, soli te papra. Protresite povrće i pecite 10 minuta.
Korak 2
Govedinu obrišite papirnatim ubrusom te začinite preostalom solju i paprom. Pojačajte temperaturu pećnice na 230°C. Meso položite među povrće.
Korak 3
Pecite bez poklopca 25 minuta, potom smanjite temperaturu na 180°C. Uz povremeno okretanje mesa i povrća, pecite 32-36 minuta kako biste dobili krvavu govedinu, 40-44 minute za srednje pečenu te 44-48 za dobro pečenu. Izvadite lim iz pećnice, lagano ga pokrijte folijom te ostavite meso da stoji 15 minuta prije rezanja.
Korak 4
U međuvremenu izmješajte kiselo vrhnje, hren, kvasinu, šećer i sol te izlijte umak u manju posudu u kojoj ćete ga poslužiti. Govedinu i povrće složite na zagrijan pladanj, ukrasite potočarkom te poslužite s umakom.
Komentiraj
Više recepata
Banka i Blagodati Kuhinje: Kako Osvježiti Vaše Jelovnike uz Razumne Troškove
U današnje vrijeme, kuhinja je postala središte doma gdje se okuplja cijela obitelj, prijatelji i gosti. Stoga je važno osvježiti svoje jelovnike i prilagoditi kuhinju novim trendovima, ali to često m
Artičoke s graškom
Artičoke s graškom su omiljeno jelo vegana. Napravite ovo jelo po receptu koji vam donosimo. Artičoke s graškom poslužite uvijek na toplom tanjuru.
Najskuplji noževi za kuhinju
Iz mnogih kulinarskih natjecanja su mnogi gledatelji naučili da svi strastveni kuhari i kuhariceu natjecanja ulaze i izlaze sa svojim noževima. Kulinarski blogovi i gastro nomadi nas isto vode tragom