Recept

Mediteranski složenac

By: Kuhaj.hr

Osnova ovoga bogatoga, aromatičnog jela jest bouillabaisse, klasično riblje varivo iz okolice Marseilla, na jugu Francuske. Upotrijebiti možete sve vrste ribe i školjaka, ukupne težine 900 g.

Mediteranski složenac

Serviranja

4

Vrijeme pripreme

65 minuta

Tip jela

Riba

Sastojci

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći luk, očistiti i iskosati
  • 275 g sitnih prnjavica iz limenke
  • 400 g pelata
  • 285 ml suhog bijelog vina
  • 425 ml ribljeg temeljca
  • 2 češnja češnjaka, očistiti i isjeckati
  • 1 lovorov list
  • 1 čajna žličica svježe kosane majčine dušice
  • fino ribana korica 1/2 manje naranče
  • 1/8 čajne žličice kajenske paprike
  • svježe mljeveni crni papar

Korak po korak instrukcije

Korak 1

Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj, teškoj posudi te pržite luk dok ne omekša. Ocijedite prnjavce pa tekućinu ulijte u posudu. Dodajte rajčicu, vino, temeljac, sjeckani češnjak, lovorov list, majčinu dušicu, narančinu koricu, kajensku papriku, nešto papra te sol. Kad proključa, smanjite vatru i krčkajte 10 minuta.


Korak 2

Dodajte ribu, dagnje i tikvice, poklopite i kuhajte 8-10 minuta ili dok riba izgubi prozirnost, a dagnje se otvore. Odstranite neotvorene školjke i lovorov list te pažljivo umiješajte prnjavice, kozice i bosiljak. Zagrijavajte 3-4 minute pa posipajte peršinom.


Korak 3

Ostatak ulja pomiješajte s kosanim češnjakom pa time premažite prepečeni kruh. Varivo razdijelite u četiri zdjelice. Uz svaku zdjelicu poslužite dvije kriške prepečenog kruha.

Komentiraj

Više recepata

Ruska riblja pita

Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.

Losos u tijestu

Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.

Orange Juice

Boiled Crab

Baked Bread