Južnjački riblji rižoto
By: Kuhaj.hr
Mesnata slanina, pastrva, celer i riža zajedno čine izdašno jelo omiljeno u Južnoj Karolini u SAD-u.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
70 minuta
Tip jela
Riba
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 115 g nedimljene mesnate slanine, odstraniti masnoću i sitno narezati
- 3 peteljke celera, očistiti i nasjeckati
- 1 zelena paprika, odstraniti sjemenke i nasjeckati
- 1 veći luk, očistiti i iskosati
- 175 g bijele riže dugog zrna
- 400 g sjeckanih peleta
- 425 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
- 2 žlice destiliranog bijelog octa
- 2 žlice balzamičkog octa
- 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/8 čajne žličice mljevenih klinčića
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice ljutog umaka od crvenih paprika
- 675 g fileta pastrve, odstraniti kožu i sitno narezati
- listići svježeg peršina za ukras
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Zagrijte ulje u velikoj, plitkoj vatrostalnoj posudi te pržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte celer, papar i luk te pirjajte dok ne omekšaju.
Korak 2
Umiješajte rižu, pelete i temeljac pa pustite da jelo proključa. Ulijte bijeli i balzamički ocat, klinčiće, sol te ljuti umak od paprika. Smanjite vatru, poklopite i krčkajte uz povremeno miješanje oko 15 minuta sve dok riža ne bude gotovo kuhana.
Korak 3
Pažljivo umiješajte ribu, poklopite i krčkajte 8-10 minuta dok se riba ne počne lagano raspadati na listiće, a riža ne bude potpuno kuhana. Ukrasite listićima peršina i poslužite.
Komentiraj
Više recepata
Ruska riblja pita
Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.
Riblja pita s krumpirom
Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.
Losos u tijestu
Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.