Pita s porilukom i krumpirom
By: Kuhaj.hr
Mrežasto tijesto pretvara slasnu pitu od poriluka i krumpira u pravu poslasticu za oči.
Serviranja
6
Vrijeme pripreme
100 minuta
Tip jela
Vegetarijanska hrana
Sastojci
- Za tijesto
- 225 g brašna
- 1/8 čajne žličice soli
- 115 g maslaca
- 60 g ribanog parmezana
- 1/8 čajne žličice kajenske paprike
- 1/8 čajne žličice gorušice u prahu
- 1 jaje, umutiti
- 2-3 čajne žlice hladne vode
- Za nadjev
- 1 žlica maslinovog ulja
- 450 g poriluka, tanko narezati i oprati
- 1 čajna žličica mravinca
- 30 g brašna
- 285 ml povrtnog temeljca
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- svježe mljeveni crni papar
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice ribanog muškatnog oraščića
- tanko ribana korica i sok 1/2 limuna
- 340 g kuhanog krumpira, izrezati na ploškice
- 2 žlice mlijeka za glazuru
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Načinite tijesto uz dodatak parmezana, kajenske paprike i gorušice u prahu prije nego što umiješate jaje. Stavite u plastičnu vrećicu pa u hladnjak.
Korak 2
Za to vrijeme zagrijte maslac u velikoj posudi te pirjajte poriluk dok ne omekša. Umiješajte mravinac i brašno, zalijte temeljcem pa zakuhajte. Miješajte sve dok se umak ne zgusne. Dodajte vrhnje, nešto papra, sol, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok. Sklonite s vatre pa ostavite da se hladi 30 minuta.
Korak 3
Zagrijte pećnicu na 220°C. Na radnoj plohi posutoj brašnom razvaljajte tri četvrtine tijesta na oblik kalupa 30 cm x 18 cm. Kalup obložite tijestom te pažljivo obrežite rubove. Na dno složite ploškice krumpira te na njega umak s porilukom.
Korak 4
Izmjesite ostatke tijesta zajedno s preostalom četvrtinom te izvaljajte na veličinu 30 cm x 15 cm te po dužini izrežite na 16 tankih trakica. Rubove tijesta u kalupu premažite hladnom vodom pa na vrh položite trakice u obliku mreže. Krajeve trakica utisnite u rubove tijesta, premažite mlijekom te pecite u sredini pećnice 30 – 40 minuta. Poslužite jelo.
Komentiraj
Više recepata
Artičoke s graškom
Artičoke s graškom su omiljeno jelo vegana. Napravite ovo jelo po receptu koji vam donosimo. Artičoke s graškom poslužite uvijek na toplom tanjuru.
Gratinirani krumpir s paprikom
Slojevi luka, zelenih paprika i krumpira mekšaju pod vrućim sirom. Ovo jednostavno jelo jednako je ukusno i kad je hladno.
Calzone s tri vrste sira
Calzone ili punjena preklopljena pizza specijalitet je južne italije, točnije Napulja. Tijesto možete umijesiti sami ili upotrijebiti gotovo tijesto za pizzu.