Mediteranski složenac
By: Kuhaj.hr
Osnova ovoga bogatoga, aromatičnog jela jest bouillabaisse, klasično riblje varivo iz okolice Marseilla, na jugu Francuske. Upotrijebiti možete sve vrste ribe i školjaka, ukupne težine 900 g.
Serviranja
4
Vrijeme pripreme
65 minuta
Tip jela
Riba
Sastojci
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk, očistiti i iskosati
- 275 g sitnih prnjavica iz limenke
- 400 g pelata
- 285 ml suhog bijelog vina
- 425 ml ribljeg temeljca
- 2 češnja češnjaka, očistiti i isjeckati
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica svježe kosane majčine dušice
- fino ribana korica 1/2 manje naranče
- 1/8 čajne žličice kajenske paprike
- svježe mljeveni crni papar
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj, teškoj posudi te pržite luk dok ne omekša. Ocijedite prnjavce pa tekućinu ulijte u posudu. Dodajte rajčicu, vino, temeljac, sjeckani češnjak, lovorov list, majčinu dušicu, narančinu koricu, kajensku papriku, nešto papra te sol. Kad proključa, smanjite vatru i krčkajte 10 minuta.
Korak 2
Dodajte ribu, dagnje i tikvice, poklopite i kuhajte 8-10 minuta ili dok riba izgubi prozirnost, a dagnje se otvore. Odstranite neotvorene školjke i lovorov list te pažljivo umiješajte prnjavice, kozice i bosiljak. Zagrijavajte 3-4 minute pa posipajte peršinom.
Korak 3
Ostatak ulja pomiješajte s kosanim češnjakom pa time premažite prepečeni kruh. Varivo razdijelite u četiri zdjelice. Uz svaku zdjelicu poslužite dvije kriške prepečenog kruha.
Komentiraj
Više recepata
Ruska riblja pita
Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.
Riblja pita s krumpirom
Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.
Losos u tijestu
Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.