Riblje varivo na portugalski
By: Kuhaj.hr
Obilne količine rombe i arbuna kuhane s dagnjama, sipicama, rajčicom te oštrim češnjakom daju izdašno varivo. Kriške mirisnog kruha prženog u ulju dio su autentične portugalske kuhinje.

Serviranja
4
Vrijeme pripreme
80 minuta
Tip jela
Riba
Sastojci
- 1 luk, očistiti i sitno iskosati
- 2 manje paprike, 1 crvena i 1 zelena, odstraniti sjemenke i nasjeckati
- 340 g zrelih rajčica, oguliti, odstraniti sjemenke i nasjeckati
- 60 g suhih rajčica čuvanih u ulju, ocijediti i sitno nasjeckati
- 3 češnja češnjaka, očistiti i sitno iskosati
- 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
- 6 žlica extra djevičanskog maslinovog ulja
- 675 g fileta rombe, odstraniti kožu i kosti, narezati na kocke
- 1 arbun oko 675 g, filetirati, odstraniti kožu, narezati na kocke
- 450 g zamrznutih sipica, otopiti, isprati, osušiti, narezati tijela po dužini na četvrtine
- 225 g zamrznutih kuhanih dagnji
- 285 ml suhog bijelog vina
- 4 žlice svježeg kosanog peršina
- 4 deblje kriške španjolskog kruha sa sjemenkama pan gallego ili sličnog kruha, prerezati na pola
Korak po korak instrukcije
Korak 1
U posudi pomiješajte luk, papriku, sjeckanu rajčicu, suhe rajčice, češnjak sol te dosta papra.
Korak 2
U veliku vatrostalnu posudu ulijte 2 žlice ulja te polovicu smjese s lukom ravnomjerno rasporedite na dno posude. Složite rombu, arbuna, sipice i dagnje na smjesu pa ribu prekrijte ostatkom smjese. Ulijte vino i zakuhajte.
Korak 3
Smanjite vatru, poklopite i krčkajte 20 minuta sve dok riba ne postane posve meka, no ne i suha. Posipajte peršinom.
Korak 4
Dok se varivo krčka, ispržite kruh u ostatku maslinova ulja. Kruh ocijedite na papirnatom ubrusu. U svaku zdjelicu stavite po 2 kriške kruha, zalijte ga varivom i poslužite.
Komentiraj
Više recepata
Ruska riblja pita
Ovom ekonomičnom inačicom tradicionalnoga ruskog jela kulebyaky, pite od lososa, riže ili durum pšenice i tvrdo kuhanim jajima – lako ćete zadiviti goste.
Riblja pita s krumpirom
Crne masline obogaćuju ovu jednostavnu pitu s komadićima bakalara i pasiranim krumpirom posutim sjeckanim bademima.
Losos u tijestu
Za promjenu ovo jelo možete pripremiti s tunjevinom iz limenke, a umjesto tijesta za savijaču možete staviti lisnato ili pak prhko tijesto.