Slasna svinjetina s gljivama i rezancima
By: Kuhaj.hr
Suhe gljive daju poseban “šumski” okus ovom jelu. Možete ih pronaći u većini trgovina zdravom hranom ili supermarketima. Ako ih nemate, 400 g svježih gljiva te kokošji temeljac umjesto vode bit će dobra zamjena.
Serviranja
6
Vrijeme pripreme
70 minuta
Tip jela
Glavno jelo
Sastojci
- 15 g suhih vrganja ili gljiva ši-take
- 425 ml kipuće vode
- 60 g brašna
- 1/2 čajne žličice soli, svježe mljeveni crni papar
- 675 g svinjske pečenice bez masti, tanko izrezati
- 3 žlice maslinovog ulja
- 8 komada ljutike, očistiti, prepoloviti
- 340 g svježih gljiva, očistiti i izrezati na četvrtine
- 4 žlice suhog šerija
- 1 žlica svježeg kosanog estragona ili 1 čajna žličica suhog esrtagona
- 340 g kineskih rezanaca srednje debljine
- 340 g kratkih zelenih mahuna
- 2 žlice limunovog soka
- 4 žlice vrhnja za kuhanje
Korak po korak instrukcije
Korak 1
Suhe gljive stavite u posudu te ih prelijte vodom. Neka se namaču 30 minuta.
Korak 2
Za to vrijeme u plastičnu vrećicu uspite brašno, sol i malo papra. Ubacite meso te dobro protresite da se meso uvalja u smjesu. Ulje jako zagrijte u velikoj vatrostalnoj posudi te 5 minuta pržite po šaku mesa odjednom sve dok ne dobije smeđastu boju. Izvadite meso na tanjur i ostavite sa strane.
Korak 3
U istoj posudi popržite ljutiku i svježe gljive te mješajte dok ne omekšaju. Ako treba, dodajte još ulja. Umiješajte šeri te kuhajte 2 minute skupljajući smeđe ostatke prženja s dna.
Korak 4
Gljive procijedite kroz sito obloženo pamučnom tkaninom i ostavite da se ocijede. Tekućinu sačuvajte. Gljive dobro isperite pod mlazom vode kako bi se odstranila svaka nečistoća. Ako treba, nasjeckajte gljive.
Korak 5
Gljive, zajedno s ocijeđenom tekućinom, dodajte ljutiki. Umiješajte estragon i meso te pustite da zakuha. Smanjite vatru, poklopite i krčkajte 15 min, tj. dok meso ne postane posve meko. Za to vrijeme, skuhajte rezance i ocijedite.
Korak 6
Mesu i gljivama dodajte mahune i limunov sok, poklopite te lagano kuhajte 10 minuta da mahune omekšaju. Umiješajte vrhnje i rezance te zagrijavajte 2-3 minute uz neprestano miješanje. Poslužite
Komentiraj
Više recepata
Banka i Blagodati Kuhinje: Kako Osvježiti Vaše Jelovnike uz Razumne Troškove
U današnje vrijeme, kuhinja je postala središte doma gdje se okuplja cijela obitelj, prijatelji i gosti. Stoga je važno osvježiti svoje jelovnike i prilagoditi kuhinju novim trendovima, ali to često m
Artičoke s graškom
Artičoke s graškom su omiljeno jelo vegana. Napravite ovo jelo po receptu koji vam donosimo. Artičoke s graškom poslužite uvijek na toplom tanjuru.
Najskuplji noževi za kuhinju
Iz mnogih kulinarskih natjecanja su mnogi gledatelji naučili da svi strastveni kuhari i kuhariceu natjecanja ulaze i izlaze sa svojim noževima. Kulinarski blogovi i gastro nomadi nas isto vode tragom